Att hitta tid för att skriva en bok

En kvinna sitter på en bänk och skriver en bok.

Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare, men det tål att upprepas gång, på gång, på gång: Det finns tid för skrivande. Du måste bara hitta tiden i just ditt liv!

Många och åter många människor vill skriva en bok, men de allra flesta av dem kommer inte igång. Eller så kommer de igång, men fastnar på vägen och istället för att komma till slutet av berättelsen hamnar det halvfärdiga bokmanuset i skrivbordslådan. Eller i papperskorgen.

Själv har jag en mapp i min dator vilken jag i ett svagt och uppgivet ögonblick valde att döpa till ”Dödade manus”. Och ja, jag är lite av en drama queen. Men trots det ödesdigra namnet finns det faktiskt inte så himla många halvfärdiga manus i den där mappen som man skulle kunna tro. Varför? Därför att jag oftast skriver färdigt de bokmanus jag börjar på och har gjort så ända sedan jag började skriva.  

Att skriva en bok ända till slutet

Så varför har jag gång på gång (jag har skrivit tio böcker) lyckats skriva klart mina bokmanus? Handlar det om att jag är mer begåvad än de flesta andra? Nej. Handlar det om att jag är envisare än andra? Kanske lite. Handlar det om att jag har mer tid än gemene kvinna? Verkligen inte!

När jag började skriva böcker jobbade jag halvtid som lärare, hade två barn på fem och åtta år OCH hade en liten gård, med odlingar, hönor, får, 20 bisamhällen, Sveriges största humleodling (inte som i insekten humla, utan humle som man har i öl) och jag drev en tillhörande gårdsbutik.

Jag berättar inte detta för att skryta om min förmåga att hålla många bollar i luften, utan för att visa på att det faktiskt finns tid för skrivande också i liv som vid en första anblick verkar vara helt proppfulla med annat!

För kanske finns det skrivtid också i ditt liv, om du bara letar på rätt ställe?

Mitt trick, när jag har haft mycket at stå i, är att använda de små stunderna i livet till skrivande.

Tillfällen då jag har hittat skrivtid i mitt fullbokade liv

  • Tidiga helgmorgnar när resten av familjen har sovit
  • Medan jag har stekt pannkakor (har du tänkt på hur låååång tid det tar att steka pannkakor, tid som man bara såtr där med stekspaden!)
  • I den där halvtimman mellan att jag har skjutsat barnen till fotbollsmatchen och matchstart
  • Medan jag har väntat på att simskolan ska ta slut (man får ju ändå inte vara med)
  • En liten stund strax efter läggning, innan jag börjar klippa med ögonen
  • Under alla tusentals hundpromenader då jag har struntat i ljudboken eller podden och istället ägnat den där stunden åt att tänka på mina karaktärer. För detta med att TÄNKA på våra berättelser – det är också skrivtid!

Vilken sten ska du lyfta på för att hitta skrivtid i just ditt liv?

______________________________________________

Har du försökt börja skriva ett tag nu, men inte riktigt lyckats? Letar du efter ett sätt som faktiskt fungerar, så att du en gång för alla faktiskt kommer igång med det som skulle kunna komma att bli din debutroman? Häng i så fall med på mitt kostnadsfria webinar ”Kom igång med din debutroman på 30 dagar” så berättar jag mer om vad du kan göra JUST NU för att öka dina chanser att lyckas. Anmäl dig till webinaret här!

Kommentera