Sommartips 3 – Bestäm när du ska vara klar med din bok!

Skulle du vilja att det stod ”Romanen klar” i din almanacka? Då är detta inlägget för dig!

Om du är en person som gillar att saker tar tid. Att det liksom inte gör någonting, för du vet ändå med dig att du kommer att få projektet gjort. Underbart! Då är det bara att skriva på.

Men om du är lite mer som jag, dvs en otålig själ som egentligen inte alls tycker om långvariga projekt, utan helst vill att saker du företar dig ska gå ganska snabbt – sätt då upp mål konkreta och mätbara skrivmål för varje enskilt skrivpass!

Jag brukar ha 1000 eller 1500 ord som mål för varje skrivpass när jag skriver, men du kan naturligtvis välja vad som passar dig. Poängen är att du sätter ett mål som du faktiskt kan uppnå på en enda dag! När du har skrivit så många ord som du på förhand har bestämt under ett skrivpass kan du känna dig nöjd och tillfreds med din insats – din berättelse är på väg framåt i den takt du har bestämt!

Jag tycker ofta att det är bättre att sätta upp mål i antal ord eller antal tecken än att använda mig av mål som handlar om den tid jag ska ägna åt mitt manus. Varför? Jo, därför att jag annars kanske inte alls skriver under den där halvtimmen jag har satt av för mitt skrivande. Jag kanske bara sitter där och surfar istället. Men vips så har minuterna gått och jag har inte fått någonting gjort.  

När är du klar med romanen?

När du sätter upp konkreta mål för ditt skrivande kan du faktiskt också räkna ut när du kommer bli klar med ditt manus.

Hur då? Jo, du vet ju då att om du håller dig till dina mål för varje skrivpass. Dessutom har du förstås bestämt NÄR du ska skriva. Detta innebär att du kommer att veta att du kommer att skriva si eller så många ord varje vecka och månad. Då är det ingen svår uppgift att räkna ut när du kommer att ha skrivit alla de där orden som behövs för att det ska bli en roman. Då har du en plan. Och ett datum som du kan skriva ner i din kalender. Sedan är det ”bara” att följa den där planen.

Låter det lite nördigt kanske? Och tråkigt? Ja, det kan jag förstå att det gör. Men att få ett datum då din bok kommer vara klar – det om något är motivationshöjande tycker jag! Och denna strategi har sannerligen hjälpt mig att orka skriva klart alla mina 11 böcker och många aspirerande författare som går mina kurser och program. Kanske är detta något som också passar dig? Testa!

Har du ännu inte kommit igång med din roman? Kika på mitt gratiswebinar ”Kom igång med din debutroman på 30 dagar”!

1 reaktion till “Sommartips 3 – Bestäm när du ska vara klar med din bok!”

  1. Jag har kommit fram till att i min roman lever karaktärerna själva nu, att jämföra med i början när de mera ”ställdes upp”. Så min andra känsla är att jag känner mig övertygad om att det ”ska bli något”.

Kommentera