Idag släpps min lilla barnbok ”Elvis, kom hem!” som ljudbok och jag har läst in den själv. (Lyssna gärna – jag har försökt dölja min västgötska, men den lyser igenom, typ överallt … ). I det här inlägget berättar jag hur jag gick till väga.
Så här gjorde jag
Först skrev jag boken förstås och redigerade den. Haha! Men det hade du nog redan listat ut. Sedan tog jag hjälp av Musik och Produktion som är en lokal musikstudion i Falköping, där jag bor. Jag fick superbra hjälp och själva inläsningen var faktiskt väldigt rolig. Jag hade skådespelardrömmar i min ungdom och nu fick jag liksom gå all in lite i det där.
Boken blev till slut 20 minuter lång och det tog ca en timme att läsa in. Därefter betalade jag studion för 1,5 timmes redigering.
Efter detta fick jag en fil av studion och korrlyssnade på boken själv (för att spara lite pengar).
Hur får streamingtjänsterna tillgång till min bok?
Därefter tog jag hjälp av ett företag som heter Digibook. De har nu gett ut ljudboken åt mig, och distribuerat den till alla streamingtjänsterna och till biblioteken. Just detta var något som jag halvt om halvt googlade ihjäl mig på: Hur får streamingtjänsterna tillgång till min bok?
Med Digibook behöver jag inte själv ha något avtal med streamingtjänsterna, vilket underlättar ENORMT mycket. Jag kan varmt rekommendera dem och deras tjänster. De är väldigt smidiga att jobba med (och jag får inget för att säga detta! ).
Omslaget till ”Elvis, kom hem!” har jag gjort själv i Canva (katten är en AI-genererad bild).
Så vad kostade det?
Total kostnad för projektet:
- Studiokostnader: ca 1500 kr
- Kostnad för att Digibooks ska publicera boken: 299 kr (+30 % av de kommande intäkterna)
- Och så min tid då.
= HELT ÖVERKOMLIGT!
Nu var ju detta en väldigt kort bok. En längre bok får ju förstås större kostnader i studion. Men trots det tycker jag att alltihop har varit väldigt överkomligt, både arbetsmässigt OCH pengamässigt.
Jag har tänkt läsa in några fler av mina barn- och ungdomsböcker, som inte har kommit ut som ljudböcker ännu, men jag började med den kortaste. Det var nog smart, tänker jag.Är det någon annan här som har läst in sin egen bok och sedan gett ut på egen hand?
Så hur kändes det att lyssna på sin egen bok?
Och så idag, på morgonpromenaden med hunden, lyssnade jag på boken. Den är som sagt bara 20 minuter lång och därför precis lagom för min promenad.
Så hur var känslan? Underbar faktiskt! Men också ganska läskig. Men så är det ju alltid när man kastar sig ut och testar något nytt.
Och hur var inläsningen? Ja, det får faktiskt andra avgöra!
Och så en liten summering …
All in all – det här projektet var faktiskt inte speciellt komplicerat alls. Dessutom var det inte heller särskillt kostsamt. Nu var den här boken förstås väldigt kort, men inte heller en längre bok bör bli särskilt dyr att producera och ge ut om du härmar mitt tillvägagångssätt. En bonus var förstås också att det var riktigt roligt.
Nu gäller det att bara att få folk att lyssna på boken! Och jag börjar med dig. Kanske har du ett barn i din omgivning som vill läsa om en flicka som letar efter sin katt. Eller så kanske du själv vill lyssna på den där västgötskan som jag försöker dölja? Vilket som går bra för mig. Du hittar till exempel ljudboken här: