Gestaltningen gör din berättelse till ett unikt konstverk!

Titeln på detta blogginlägg kan ju få vem som helst att fly från tangenterna för att springa gömma sig under täcket. Jag fattar det! Men jag vill inte skrämma dig. Istället vill jag få dig att inse viktigen av att inte slarva med gestaltningen utan att istället ta den på allvar. För du KAN gestalta, även om du är nybörjare! Du behöver bara hitta ditt sätt att göra det på.

Det som gestaltning framför allt handlar om är att du med hjälp av olka tekniker bjuder in dina läsare i världen du skapar. Att gestalta är att måla dina boksidor med ord. Det är kanske det allra viktigaste verktyget i din författarverktygslåda – det som kommer att göra dina ord till mer än bara ord. Din gestaltning är det som lyfter din berättelse ur boken och gör den levande för dina läsare. Och när du lyckas kommer du ge läsarna en stark och känslosam upplevelse som de inte glömmer i första taget. Och det är väl ändå vad du vill göra?

4 utvecklingsområden för din gestaltning

  1. Skapa en levande och trovärdig värld. När du skriver vill du förstås att dina läsare ska kunna föreställa sig din värld och känna sig som en del av den. Och det är genom din gestaltning som du gör världen så levande och trovärdig att läsaren liskom kliver in i den. Med hjälp av gestaltningen skapar du en visuell och sensorisk upplevelse för läsarna. Du låter dem uppleva den där världen med alla sina sinnen. Det handlar om att välja ut detaljer för att beskriva platser, karaktärer, relationer och händelser som får läsarna att på djupet leva sig in i din värld och därigen känna att de är närvarande i berättelsen.
  2. Fördjupa dina karaktärer. Jag vill hävda att dina karaktärer är den viktigaste byggstenen i din berättelse, och att du lyckas väcka dem till liv är kanske den enskilt viktigaste nyckeln till läsarnas hjärtan. Så hur väcker du dem till liv? Jo, genom gestaltningen! Det är med hjälp av den som dina läsare kan känna att de på allvar känner dem. Genom gestaltning visar du karaktärernas tankar, känslor och handlingar på ett sätt som ger läsaren en djup förståelse för de personer de är och vad de går igenom. Du kan gestaltar deras inre konflikter, drömmar och rädslor och skapar därigenom empati vilket ger läsarna möjlighet att relatera till dem. Och detta, min vän, att skapa empati för dina karaktärer är superviktigt för att läsarna ska vilja läsa hela vägen till slutet.
  3. Öka spänningen och dramatiken. Något annat som också är avgörande för att hålla läsarna engagerade och få dem att vilja fortsätta läsa är att skapa spänning och dramatik. Också här spelar din gestaltning stor roll. Med hjälp av den kan du öka spänningen och intensiteten i dina scener och händelser, vilket ger läsarna känslan av att de bara måste läsa en sida till. Också här handlar det om att ge läsarna en stark känsla av närvaro, vilket kommer att dra läsaren djupare in i berättelsen. Gestaltningen av vad som händer och vad som står på spel kommer att bygga upp dramatiken och hålla läsaren på helspänn.
  4. Lämna utrymme för läsarens tolkning. Något vi författare vill uppnå när skriver våra berättelser är att skapa en stark upplevelse för läsaren. Genom gestaltning kan du ge läsaren tillräckligt med detaljer och information för att väcka deras sinnen och fantasier. Men det är också viktigt att inte ge för mycket. Du har kanske hört uttrycket ”att skriva läsaren på näsan”? Det innbär att man som författare ger läsarna för mycket information och det vill de inte ha eftersom det kan få dem att känna sig dumförklarade. Så försök se på dina läsare som kompetenta varelser. De är smarta och de kan räkna ut saker och ting med sitt eget huvud. Och de vill inte få exakt ALLT berättat för sig. De vill istället använda sin fantasi och göra egna tolkningar av berättelsen de läser. Då blir läsningen nämligen mer personlig och engagerande eftersom de kan skapa sina egna mentala bilder och tolkningar av det som sker.

Slutligen – gestaltning är ett ovärderligt verktyg för oss författare och att du hittar ditt eget sätt att gestalta på är vad som kommer att göra din berättelse helt och hållet unik. För det finns ingen annan som ser på världen på exakt ditt sätt. Så testa dig fram och våga ta ut svängarna! Det är bara så som du kommer hitta ditt sätt att skriva din berättelse på.

Vill du ha mer kött på benen om detta viktiga ämne? Konkreta gestaltningstekniker som du kan använda dig av när du skriver ditt manus? Häng då med på min skrivkväll den 13 juni kl 18.30-21.00. Det blir föreläsning om gestaltningens ädla konst, tid för eget skrivande och dessutom chans att ställa frågor direkt till mig. Läs mer och anmäl dig här!

3 reaktioner till “Gestaltningen gör din berättelse till ett unikt konstverk!”

  1. Gestaltning är verkligen svårt! Jag tog en lång cykeltur igår och försökte efteråt beskriva försommargrönt i ord. Annars skriver jag snabbt en sida utan att tänka, men detta stickade sig efter bara några rader. Efter att ha läst dina tips, ska jag ge mig på det igen!

  2. Mycket bra författat om det som är skrivandets kärna. Att kunna ge sina karaktärer tecken på deras egenskaper, egenheter osv…så att läsaren knyter an till personerna, att de kommer nära. Intressant läsning även för mig som skriver biografi .Har nytta av detta i det skrivandet. Tack!

  3. Skriver på en novell. Antar att gestaltning är lika viktigt då. Intressant! Tack!

Kommentera