Sommartips 4 – Använd dina erfarenheter!

Att använda dina egna erfarenheter när du skriver din bok är kanske mitt allra bästa tips och dessutom något som jag själv använder mig flitigt av! Om du inte redag gör det – sätt genast igång! Varför? Det berättar jag i detta inlägg!

I min ungdomsroman ”Love, Love, Love” tränar huvudkaraktären Kimmie friidrott, vilket jag också gjorde när jag var i hennes ålder. I ”Under två timmar”, en av mina romaner, jobbar huvudkaraktären Staffan på Migrationsverket och ja, där har jag också jobbat!

Och i två av mina barnböcker bor huvudkaraktären Aston i min farfars hus. Jag kan fortsätta att rada upp miljöer och företeelser ur mitt eget liv som jag har använt mig av i mina böcker, men det skulle såklart bli alltför tråkigt.

Så, varför gör jag då så här? Jo, för att det är så mycket lättare att skriva om något som jag faktiskt kan någonting om! Det gör mig trygg. Och när jag känner trygg blir jag en mycket bättre som vågar ta ut svängarna.

Det är så mycket som handlar om självförtroendet när det gäller skrivandet. Det är så vansinnigt lätt hitta sätt att trycka ned sig själv. Och om vi gör det kommer varken du eller jag skriva några bra böcker. Därför måste vi vara rädda om vårt självförtroende under skrivprocessen. Skriv därför om sådant du kan någonting om. Där du kan känna dig som en expert.

Ramar gör dig kreativ!

Dessutom – att skriva om dina egna erfarenheter kommer att ge dig själv viktiga ramar att hålla dig inom.

Att sätta upp ramar för dig själv kan vid första tanken kännas som en begränsning i kreativiteten, men troligtvis inte så du kommer uppleva det. Istället gör ramarna det lättare för dig att släppa loss din fantasi och du har något att fantisera kring (t.ex. en släktings hus, ett kontor du har jobbat på osv). Dessutom sparar detta sätt att jobba en massa tid i research (vilket du, om du är lite som jag, kanske inte tycker är den roligaste delen av författandet!).

Vill du ha fler författartips? Se mitt gratiswebinar och kom igång med din roman nu!

1 reaktion till “Sommartips 4 – Använd dina erfarenheter!”

  1. Precis så är det! Tack!
    Jag utgår från mig själv och döper om karaktärerna och gör om platserna osv.
    ”Skriv det du kan” hörde jag Bengt Palmers sa på TV igår. Så jag jobbar på att ”få ihop” något till ett manus.

Kommentera