Sluta skjuta upp dina författardrömmar och börja skriva på din bok nu!

Du SKA ju börja skriva en bok … sen. När du har mer tid och du liksom känner dig mer … redo. När den där TIMINGEN helt enkelt är rätt. Tänker du så? I så fall är du INTE ensam! Många människor som vill bli författare blir inte det (trots att de kanske hade kunnat!) just för att de resonerar sådär. De väntar och väntar. Och de väntar. Men de tar sig helt enkelt inte sig i kragen och AGERAR.

Men du SKA ju skriva en bok, kanske du tänker. Det är ju bara det att … ja, att det liksom inte passar just nu. Istället tänker du börja …

 • När barnen är stora …
 • När du har fått en ny chef som inte kräver lika mycket av dig på jobbet som den du har nu …
 • När du får semester …
 • När det blir höst (detta är vanligt!) …
 • När bilen äntligen är lagad …
 • När klimakteriet inte är så himla jobbigt mot dig längre …
 • När du … (ja, fyll i önskad anledning som passar just dig!)

Vet du en sak? Det kommer aldrig vara rätt timing för att skriva en bok. Väntar du på att den ska infinna sig, då kommer du dessvärre tvingas vänta vääääldigt länge.

Därför ska du sätta fart nu!

För det första, om du är en sådan som väntar på att den stora INSPIRATIONEN ska infinna sig – till dig vill jag säga att du dessvärre kan få fortsätta vänta i all evighet. För inspirationen är lite som snön i Göteborg – visst den kanske kommer, men att stå där med pulkan i handen och titta på molnen kan bli väldigt tradigt. Och när den väl dyker upp är har det kanske hunnit bli april och då är pulkalusten för länge sedan försvunnen.

Du kanske tror att det enda du kan göra är att vänta på den där förtrollade kicken av inspiration för att du ska kunna börja skriva. Men faktum är det faktiskt faktiskt snarare är tvärtom – inspirationen kommer ofta när du sätter igång och börjar skriva. För när du ger dig in i det, när du tar dig tid och styr din uppmärksamhet mot din påhittade värld så ökar chanse att idéerna faktiskt börjar flöda. Så sluta vänta på den där vita enhörningen som ska springa in i ditt rum och ge dig den där speciella känslan. Börja skriva och se vad som händer!

För det det andra, att skjuta upp sådant som du verkligen vill göra, sådant du mår bra av och som berikar ditt liv – det kommer du aldrig vinna på oavsett vilken anledning du har till att skjuta upp det. Jag vet att det inte är roligt att tänka på, men livet är ändligt. En dag, förr eller senare kommer det vara över och tar du inte tag i dina drömmar nu … ja, du fattar såklart vart jag vill komma.

För det tredje, även om du inte drömmer om att gå in på biblioteket och hitta din bok bland alla de där andra böckerna (vilket var min dröm när jag skrev min första bok), så kan skrivandet i sig vara väldigt värdefullt. Att klä dina tankar och känslor i ord, att låta dina karaktärer diskutera frågor som du själv har svårt att få grepp om, det kommer hjälpa dig både att förstå dig själv och vår trassliga omvärld lite bättre. Så släpp lös dina känslor på papperet och se hur mycket lättare du känner dig efteråt.

Slutligen, ett bokprojekt är lite som en lott. Så brukar jag alltid tänka och det håller mig motiverad. För vem vet egentligen vad din roman kan komma att leda till? Ingen kan veta, varken du, jag eller någon annan, om det kommer vara just DIN roman får bästa platsen i skyltfönstret i din närmasta bokhandel om ett par år. Ingen kan faktiskt veta. Och även om det inte händer, genom att ta tag i ditt skrivande nu kommer du öppna dörrar som leder till nya möjligheter. Du kommer garanterat få härliga skrivstunder där du får umgås med låtsasfigurerna du skapar, men också insikter om dig själv som du inte hade tidigare.

Det kommer inte att komma en tid då förutsättningarna för att börja skriva en bok är perfekta. Ta därför istället tag i din roman idag och se vart skrivandet tar dig. Och din roman behöver inte bli klar om tre månader. Den behöver inte bli klar om ett år eller ens om tre. Men börjar du inte skriva så kan du vara helt säker på att den aldrig någonsin kommer bli klar.

Jag säger inte att det kommer bli lätt. Det kommer vara en utmaning och det kommer kräva mycket arbete, men allt måste kanske inte vara så himla enkelt? Är det inte istället så att det vi anstränger oss för, det som kräver en ordentlig insats från vår sida också ofta är det som i slutändan verkligen ger utdelning?

Jag skulle vilja hävda att detta med att skriva en bok kan vara en av de mest givande saker du någonsin kommer att göra. Faktiskt! Så gör det nu, sluta vänta och sätt igång med din berättelse nu med en gång!

___________________________

Vill du ha hjälp med att komma igång med din roman? Då tycker jag att du ska se på mitt gratiswebbinar Kom igång med din debutroman på 30 dagar! Anmäl dig till gratiswebinaret här!

2 reaktioner till “Sluta skjuta upp dina författardrömmar och börja skriva på din bok nu!”

 1. Redan början på 2000-talet var jag på gång börja skriva. Hade läst Eino Hanskis böcker. Skrev ett brev (posten) två dagar efter ringer telefonen vid kl 07, det är Eino. Vi pratade lite och han sa; börja skriv. Tänk dig själv i vacker röd lång klänning få ta emot pris för din bok. Se den i skyltfönster.

  Det sporrade. Problemet är att jag upplevt så mycket, rest o bott i Adien flera år. Gift för tredje gången.

  Tänker: Sitter i en solstol på stranden, palmer, azurblått hav. Petar med tårna o sanden. Tänker på mina förhållande. Ser mitt liv i fyra faser……

  Ålder fylla 46 år. Inte halvvägs. Vid 75 årsdagen börja jag förstå, jag är äldre på pappret. Blir aldrig riktigt vuxen.

  Känns som om jag står mitt i livet fortfarande trots sista månaders strul med blodproppar I lungan covin två gånger mm. Förlåt mitt långa inlägg i bloggen

  Åldern vad är det?

 2. Ålder är en siffra, rättare sagt siffror. Det ligger som alltid i betraktarens öga.
  Jag kan väl säga att jag levt flera liv i livet utan att ljuga det minsta.
  Att jag genomfört det jag tänkt mig i hög grad. Att fylla 60 hade en traumatisk koppling för mig, men nu fyller jag snart 61 utan någon katastrof, sjukdom eller dödsfall inträffat. Däremot tänker jag vänta med att skriva min egen biografi, jag måste skriva andra böcker innan dess och lära mig av processen.
  Min diktbok är en essens av mitt liv.
  Vår bok har fokus på min mans mångfacetterade, omväxlande liv.
  Romanen, min första, Fornebodafrun handlar om människor som levt och några som är helt producerade av min fantasi. Inte visste jag vart Alma och Alfrida skulle dra iväg med mig. Jag blev ordentligt överraskad av Akt lll.
  Att leva i nuet är svårt och en utmaning, men det är så vi måste lära oss leva varje dag. Inte vara så orolig för morgondagen så att man förstör dagen som nu är. Jag hittade rätta kärleken först 1995 och nu har vi snart ett jubileum att fira. Var i all världen tog tiden vägen? Vi har upplevt både glädje och sorg och gått genom ekluten, men vi är glada och tacksamma att vi har varandra.

Kommentera