Sommartips 1 – Skriv dåligt!

Sommaren är här och kanske är du en av alla de aspirerande författare som planerar att ge ditt manus lite extra kärlek i sommar? Bra idé! För ledig tid är ju något som många av oss har mer av just under sommaren. Därför vill jag med den här lilla sommarserien ge dig ett riktigt bra skrivtips varje vecka! Nu är det dags för det första!

Okej, så du tänker dig att du ska sitta mer framför tangenterna än vanligt. Men så sätter du dig där och vad händer då? Prestationskraven knackar på, så du det blir ändå inget skrivet. Om du tror att detta kan hända dig – då är detta tips för dig:

Bestäm dig för att skriva dåligt!

Om du har följt mig ett tag är jag övertygad om att du redan har fått det här tipset av mig. Men det tål verkligen att upprepas! Att skriva dåligt är ett mycket märkligt tips, jag vet. Men det hjälper mig ofta när jag fastnar (och det gör vi ju alla ibland, eller hur?). För det är nämligen så att när du bestämmer dig för att det är okej att det du skriver blir dåligt, släpper mycket av prestationshetsen som ofta tyvärr ligger där som en dimma över skrivandet och du kommer då uppleva att det liksom släpper. Så om du skriver på ditt råmanus (alltså första utkastet): istället för att väga varje ord på guldvåg, fokusera på att komma framåt i din berättelse.

Men du vill ju att det ska bli bra. Varför bemöda sig med att skriva alls om det du skriver ändå blir dåligt? Ja … om alternativet är att inte lyckas skriva någonting alls, vad är då bäst? Att skriva en text som du inte är nöjd med eller att inte lyckas få ner någon endaste mening alls? Ganska självklart, eller hur?

Och vet du? Det är väl värt att ha i minnet att exakt ALLT kan redigeras (ända fram till den dag då texten far iväg till tryckeriet, eller till inläsaren om det är en ljudbok du skriver på, men det är en helt annan historia!).

Tvivlar du på att just DU skulle kunna bli författare? Då är du inte ensam! Ladda ner mitt författartest och boosta ditt författarsjälvförtroende här!

5 reaktioner till “Sommartips 1 – Skriv dåligt!”

  1. Bra tips! Jag ska skriva ”dåligt”. Då blir jag klar med min novell. Jag vill skriva böcker i framtiden ➡️➡️. Men nu vill jag skriva noveller ett tag fram över. Jag har massor med novell idéer.

  2. Jag håller med. Det är alltid historien som är viktigast, sedan kan man pula med texten tills man är nöjd.

  3. Jag såg för många år sedan en intervju med Ingmar Bergman där han berättade att han varje dag satt och skrev mellan bestämda klockslag, mycket blev aldrig till något, så din ingång att skriva dåligt är strålande. Minskar risken att refusera sig själv till förintelse.

Kommentera