Sommartips 5 – När du kör fast …

Veckans tips är egentligen tre tips i ett, vilka alla handlar om vad du kan göra när du kör fast i ditt skrivande (för var så säker, det händer alla oss som skriver berättelser, någon gång …)

1. Hoppa över partiet du just nu skriver på! Om det känns tungt, svårt eller som att orden helt enkelt inte kommer till dig som du vill, testa att bara strunta i den del du skriver på just nu. Hoppa framåt i berättelsen. Börja på nästa kapitel eller skriv slutet (om du har bestämt hur det ska vara). Det som händer när du lämnar stället där du kört fast och fokuserar dina tankar på en helt annan del av berättelsen, är att du öppnar upp för nya tankebanor som ökar chanserna för att skrivandet åter ska komma mer obehindrat.

2. Rör på dig! Att skriva är inte bara att sitta vid tangenterna. Det är att använda hjärnan och TÄNKA på din berättelse också. Jag tänker som allra bäst när jag är ute och går med min hund eller när jag rör mig på andra sätt (rensar ogräs, viker tvätt, dammsuger, joggar). Poängen är att du samtidigt som du rör på dig aktivt ska fokusera dina tankar på din berättelse. Svävar de iväg? Led in dem på manuset igen! Detta har varit ovärderligt för mig när jag har skrivit mina böcker och jag vet faktiskt inte hur många knutar som har lösts upp under mina otaliga hundpromenader!

3. Kom närmre karaktärerna! Om du har fastnat och orden inte vill komma när du sitter med fingrarna mot tangenterna, strunta i själva berättelsen en stund och använd istället skrivtiden till att lära känna dina karaktärer bättre. Ta fram ett nytt dokument och skriv om karaktärerna. Gräv djupt in i deras innersta! Ta reda på mer om deras drömmar och mål, deras drivkrafter och bakgrund. Detta kommer att ge dig en bättre känsla för hur de agerar i olika situationer, vilket troligtvis kommer att hjälpa dig framåt. När du gör detta är det dessutom inte nödvändigtvis något som måste finnas med i din berättelse. Du skapar detta för din egen skull, för att göra det lättare för dig själv att komma framåt i manusarbetet. Och vad tror du händer när du vet att det du skriver inte kommer att stå i någon bok? Jo, prestationskraven lättar och orden kommer åter flöda friare! Testa!

Vill du ha fler skrivtips? Gå med i min Facebookgrupp ”Skriv! För dig med författardrömmar!” som är öppen för alla skriventusiaster!

4 reaktioner till “Sommartips 5 – När du kör fast …”

  1. Det är bra med dina tips Hanna. För det är ju så lätt att inte se ”det hela”, hur karaktärerna agerar och varför t.ex. Början, mitt och slut har jag med mig oxå även om jag hoppar en hel del och fastnar! Ja, det är bra att göra något annat. Jag promenerar, syr (även mina kläder), ”pratar” med katterna mm mm.
    Sist vet jag att jag ska skriva varje dag. Känner faktiskt av om jag inte gör det.

  2. Det med att hoppa över och skriva på andra saker i berättelsen gör jag men skriver dom på ett block innan jag sätter ihop allting och renskriver på datorn

Kommentera