Sommartips 7 – Skapa hållbara skrivvanor!

Att forma nya och framför allt HÅLLBARA vanor är faktiskt riktigt svårt. Det tar tid och det är inte ingen enkel match. Det vet du säkert redan. För kanske har du försökt börja eller sluta med något i ditt liv, men haft svårt att lyckas. Sluta röka? Börja träna? Att börja skriva på ett sätt som gör att du lyckas komma till slutet på en hel lång roman, är ganska likt. Det krävs helt enkelt sin kvinna (eller man!) för att orka hela vägen.

Du kanske har hört talas om att det tar 21 dagar att göra något till en vana? Det är en utbredd föreställning. Men jag är tveksam till att det räcker för att skapa nya tankebanor och på allvar ändra vårt beteende. Detta skiljer sig dessutom förstås mellan olika individer. Men något som gäller för alla är hur som helst att detta med att ändra en ny vana inte kommer av sig självt. Det krävs ansträngning. Stor sådan! Och det gäller att vara konsekvent. Bryter du mönstret och hoppar över skrivandet ett par veckor är det lätt hänt att du bygger upp ett inre motstånd som gör det svårt för dig att komma igång igen.

Vad funkar för just dig?

Självfallet behöver du inte skriva varje dag för att lyckas komma till slutet på din berättelse. Istället handlar det om att hitta en kontinuitet som fungerar i just ditt liv. Det kan handla om att ägna dig åt ditt skrivande en timma varje vecka, eller tio timmar. Förutsättningarna ser helt olika ut för oss alla och skiftar också under livets gång. När jag hade små barn hade jag bara en bråkdel av den (ostörda!) tid jag har nu när mina barn har blivit tonåringar (och inte längre vill vara med mig …).

Så ta dig en ordentlig titt på ditt eget liv och se vad som funkar för just dig den närmsta tiden! Det är själva nyckeln till att lyckas! Och lägg inte ribban för högt.

Det är nämligen bättre att hitta en rutin som verkligen håller över lång tid framöver än att bestämma dig för att skriva två timmar varje dag och inte orka mer än en vecka.

Vill du ha hjälp med att att skapa skrivvanor som passar för ditt liv? Och vill du sedan få hjälp med att hålla fast vid dina nya vanor ända tills du är klar med din bok?

Anmäl dig till mitt gratiswebinar så berättar jag mer om hur jag kan hjälpa dig att skapa hållbara skrivvanor så att du en dag kan hålla din färdiga bok i handen!

1 reaktion till “Sommartips 7 – Skapa hållbara skrivvanor!”

  1. Eftersom jag är envis sätter jag mig vid datorn och får lite skrivet, till och med när annat ”egentligen” ska göras. Målsättningen är varje dag, nja, det fungerar bättre nu när jag har kommit en bit (ca 28000 ord). Karaktärerna lever ju mer eller mindre själva men det är jag som måste forma och forma om dem, se in i deras hjärnor och levnadsförhållanden.

Kommentera